E-mail

urzadatum [dot] opole [dot] pl

Flaga Unii Europejskiej
przejdź do informacji o Regionalnym Funduszu Inwestycji Lokalnych
ePUAP
Biulety Informacji Publicznej UM Opole
RSS

Restauracje i knajpy w przedwojennym Opolu

Dla Mieszkańca
Kawiarnia i cukiernia Paula Gebela, ul. Krakowska 33

Przy każdej większej ulicy Opola przełomu XIX i XX wieku znajdowało się co najmniej kilka restauracji, knajp i gospód. Wśród nich były lokale eleganckie - dla tych bardziej zamożnych, lokale na przeciętną kieszeń, ale także takie, do których lepiej było nie zaglądać.
 

Kawiarnia i cukiernia Paula Gebela, ul. Krakowska 33

Kawiarnia i cukiernia Paula Gebela, ul. Krakowska 33

Bardzo popularne w ówczesnym czasie były tzw. établissements, w których oprócz delektowania się wspaniałym jedzeniem, klienci mogli podziwiać występy artystyczne. Jednym z takich miejsc była restauracja „Zum Kronprinzen” Antona Lashaka przy Malapanerstrasse 42 (obecnie ul. Ozimska), gdzie organizowane były koncerty muzyczne, występy śpiewacze oraz teatralne. Chętnie odwiedzany był także „Eiskeller” znajdujący się w centrum miasta przy Hafenstrasse 17 (obecnie ul. Piastowska). W lokalu można było dobrze zjeść, wypić i posłuchać muzyki. Miejsce to słynęło także z bardzo dużego ogrodu mieszczącego nawet kilkaset osób.

 

Restauracja „Eiskeller” przy ulicy Piastowskiej 17 ( ob. w tym miejscu mieści się Instytut Śląski).

Restauracja „Eiskeller” przy ulicy Piastowskiej 17 ( ob. w tym miejscu mieści się Instytut Śląski).

 

Wein Diele Form's Hotel, ul. Krakowska 24.

Wein Diele Form's Hotel, ul. Krakowska 24.

Koneserzy dobrych win mieli w czym wybierać. Na Rynku pod numerami 5 i 6 odwiedzali chłodną piwnicę restauracji Siwinny, a na Małym Rynku (wtedy Tuchmarkt 1) udawali się do winiarni braci Prüfer. Mniej zamożni swe kroki kierowali na Malapanerstrasse 10, gdzie znajdował się lokal pani Selmy Ehlers „Kaiserkrone”.
 

Domek Lodowy przy Stawku Zamkowym, ul. Barlickiego.

Domek Lodowy przy Stawku Zamkowym, ul. Barlickiego.

O swoich klientów dbały także lokale z wyszynkiem. Do restauracji „Moritzberg” na Groβstrehlitzerstrasse (obecnie ul. Armii Krajowej) kursował konny omnibus, który przywoził i odwoził gości. Natomiast Bruno Glauer, właściciel lokalu „Zum weissen Pascha” na Oderstrasse 19 (obecnie ul. Koraszewskiego) urządzał dla stałych klientów losowanie żywego kozła. Najprawdopodobniej wylosowanie kozła zwalniało od płacenia rachunku.

 
Materiał powstał na podstawie książki autorstwa dr. Macieja Borkowskiego „Opole przełomu wieków XIX/XX”, Wydawnictwo Księży Młyn, 2015.
 
W materiale wykorzystano zdjęcia pochodzące ze zbiorów Muzeum Śląska Opolskiego.

Dane kontaktowe
Wydział Promocji
ul. Koraszewskiego 7-9
45-011 Opole
bp [at] um.opole.pl
Lokalizacja