Festiwal Opolskich Smaków już od piątku na placu Kopernika
Po rocznej przerwie powraca tak lubiany przez mieszkańców Festiwal Opolskich Smaków, który będzie miał już XII edycję. Wydarzenie odbędzie się w dniach 13 - 15 sierpnia na Placu Kopernika. Tym razem współorganizatorami wydarzenia są Centrum Handlowe Solaris i Lotny Festiwal Piwa.
Tematem przewodnim festiwalu będą oryginalne smaki – zarówno produktów regionalnych jak i potraw z całego świata oraz piw kraftowych. Ale to nie wszystko! To także festiwal wytchnienia, relaksu, zabawy i odpoczynku, na który wszyscy zasłużyliśmy. A wszystko to w jednym miejscu!
Plac Kopernika podzielimy na kilka stref. W pierwszej z nich znajdziecie wystawców z regionalnymi produktami, których zgromadził m.in. Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Opolu. Sery kozie, wędliny, miody, mąki, przetwory to tylko część specjałów regionalnych dostępnych na przygotowanych stoiskach. W strefie piwowarskiej rozkoszujemy się piwami rzemieślniczymi, które do Opola przyjadą wraz z Lotnym Festiwalem Piwa. W strefie aktywności i zabawy, przygotowanej przez CH Solaris, dzieci będą mogły skorzystać z atrakcji przygotowanych specjalnie dla nich. Znajdziecie tam m.in. tor wrotkarski i ściankę wspinaczkową. Rodzice będą mogli odpocząć w strefie totalnego relaksu, na plaży z leżakami i palmami. W strefie odpoczynku i wytchnienia będzie można posłuchać prelekcji na temat zdrowego trybu życia, jak dbać o ciało i ducha oraz porozciągać się pod okiem specjalistów. Nie zabraknie także rozmów o piwie, warsztatów i pokazów. Swoje mistrzowskie umiejętności w carvingu zaprezentuje Daniel Bewko, który z warzyw i owoców potrafi zrobić prawdziwe dzieła sztuki. Nie ma sobie równych, co potwierdzają liczne medale i nagrody, w tym złoty medal w ogólnopolskim konkursie w carvingu.
Całemu wydarzeniu będzie towarzyszyć muzyka na żywo, w tym swoją twórczość zaprezentuje zespół ZAKUKA.
- Podczas tegorocznego wydarzenia łączymy siły i oprócz regionalnych produktów i potraw serwowanych z food trucków będzie można skosztować także wiele piw kraftowych. Imprezy, które w zeszłym roku nie mogły się odbyć wracają z podwójną mocą, z czego bardzo się cieszę – mówi prezydent Arkadiusz Wiśniewski.
O szczegółowym programie Festiwalu Opolskich Smaków będziemy informować na naszej stronie i w mediach społecznościowych. Czekajcie na kolejne atrakcje i pełną ofertę, jaką dla was szykujemy!
Program XII Festiwalu Opolskich Smaków
13 – 15 sierpnia 2021
Piątek 13 sierpnia 2021
- 15:00 – 18.00 – Wspólne gotowanie z Adrianem Feliksem. Kuchnia vege i fit dla każdego. Idealne ratatuille i buddha bowl.
- 17:00-17:15 – Oficjalne otwarcie festiwalu
- 18:00-18:30 – Dyskusja: Czym różni się piwo rzemieślnicze od koncernowego.
- 19:00-19:30 – Konkursy z nagrodami
- 20:00-22:00 – Zabawa przy muzyce - DJ Paweł Merena
Sobota 14 sierpnia 2021
- 11:00 - 12:00 – Joga z Martą Majdecką - świadomość ciała, ćwiczenia dla wszystkich. Rozmowa na temat oddychania i dobrych emocji
- 12:30 - 13:30 – Finał etapu wojewódzkiego Bitwy Regionów „Polska Smakuje”. Prezentacja Laureatów. Rozmowa ze zwycięskim Kołem Gospodyń Wiejskich
- 13.30 -17.30 – Wspólne gotowanie z Adrianem Feliksem:
- Jak zrobić idealne naleśniki na słodko i wytrawnie.
- Tajemnica ciasta na pierogi.
- Nasza polska specjalność – kiszonki.
- Kuchnia zero waste – jak nie marnować jedzenia
- 13:30 – 14:30 – Powrót do formy (ćwiczenia na matach) z certyfikowanym trenerem Moniką Gocką (zdrowy kręgosłup ulga dla pleców).
- 14:30 - 15:00 – Dyskusja: Z czego pić piwo – o szkle i nie tylko!
- 15:30 - 16:00 – Konkurs wiedzy o piwie z nagrodami. Piwny Klub
- 16:00 – 17:00 – Rozmowa z mistrzem Polski carvingu Danielem Bewko.
- Pokaz carvingu w warzywach i owocach
- 17:00-18:00 – #akademiapiwnegoklubu, czyli czym się różni degustacja piwa od picia piwa – warsztaty połączone z degustacją (ZAPISY!)
- 18:00-19:00 – Licytacja charytatywna dla Pauliny Szargut
- 19:00 - 22:00 – Koncert Marka Niedzielskiego - na żywo
Niedziela 15 sierpnia 2021
- 11:00 - 12:00 – Joga z Martą Majdecką - świadomość ciała, ćwiczenia dla wszystkich. Rozmowa na temat wpływu masażu na zdrowie
- 13.30 -17.30 – Wspólne gotowanie z Adrianem Feliksem.
- Viva Italia –idealny makaron i pasta verde
- Domowa pizza doskonała
- Azjatyckie specjały z woka
- Jedzenie jako lekarstwo dla naszego ciała i ducha
- 14:00-14:30 – Piwne podsumowanie dnia wczorajszego - Piwny Klub.
- 15:00-16:00 – Zdrowy kręgosłup – ćwiczenia dla całych rodzin z certyfikowanym trenerem Moniką Gocką. Rozmowa na temat ruchu i zdrowia w każdym wieku
- 16:00 - 17:00 – Warsztaty carvingowe z mistrzem Polski Danielem Bewko
- 17:00 - 18:00 – Dyskusja: O rynku piwa w Polsce i Europie. Piwny Klub
- 18:00 - 19:00 – Koncert zespołu Zakuka
- 20:00 – Oficjalne zakończenie festiwalu - podsumowania, wspomnienia, podziękowania.
Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem imprezy dostępnym w załączniku poniżej.